for a healthier future
Aspergeseizoen - kort maar krachtig!

Witte goud! Zo worden de witte asperges in de volksmond ook wel eens genoemd. En terecht, want
ze zijn een ware delicatesse. Er is heel wat teeltkennis voor nodig om ze te kunnen telen, en ze zijn
slechts een korte periode in het jaar beschikbaar. Liefhebbers van de asperges moeten dus alles
halen uit die drie maanden dat ze in de winkelrekken liggen.

Aspergeseizoen – kort maar krachtig!
Jullie hebben ongetwijfeld al gemerkt dat er al vanaf februari/maart asperges te verkrijgen zijn in de
winkel. Het gaat hier om de eerste vroege asperges, geteeld onder glas in serres die warm gestookt
worden. Vanaf einde maart – begin april, afhankelijk van de bodemtemperatuur, kunnen dan eindelijk
de eerste vollegrond asperges geoogst worden in open veld, vol van smaak en boterzacht!
Het aspergeseizoen heeft een traditionele einddatum: 24 juni. Dan krijgen de gewassen de nodige
rust om zich weer klaar te stomen voor de productie van het jaar erop.

Aspergeteelt: zwart of wit?
Asperges groeien onder de grond en worden geteeld op ‘ruggen’. Van zodra de ruggen getrokken
worden op het veld, worden ze ook afgedekt met plastic folie: aan de ene kant wit en de andere zijde
is zwart. Word er koud weer voorspeld? Dan wordt de plastic met de zwarte zijde naar boven
gedraaid om zoveel mogelijk warmte aan te trekken. Is het te warm? Dan komt de witte zijde naar
boven te liggen om de bodem de nodige afkoeling te bieden.

Wat moet je weten als consument wanneer je asperges koopt?
Wanneer je asperges koopt in de winkel, let er dan zeker op dat ze mooi wit van kleur zijn. Koop je
losse asperges? Maak dan van de gelegenheid gebruik om ze zachtjes tegen elkaar te wrijven. Als ze
hierbij een piepend geluid maken, dan heb je kraakvers product in handen!
Wanneer je de asperges niet meteen bij thuiskomst gaat klaarmaken, bewaar ze dan in een natte
handdoek in de koelkast bij ongeveer 4 graden celcius.

Wist je dat…

  • Witte en groene asperges afkomstig zijn van dezelfde plant? Witte asperges groeien
    onder de grond en de groene asperges zijn de bovengrondse uitlopers.
  • Asperges bestaan in verschillende soorten en diktes? Doorgaans geldt de regel: hoe
    dikker de asperges, hoe langer je ze kan bewaren zonder kwaliteitsverlies, maar ook
    hoe hoger het prijskaartje!
  • De meeste vitamines zich verzamelen in het kopje? Ze zijn dus niet alleen het lekkerst,
    maar ook het gezondst! Mooi meegenomen!
  • Asperges caloriearm zijn? Ze passen dus perfect in een caloriearm dieet. Op
    voorwaarde dat je dan ook spaarzaam bent met de geklaarde boter of de
    mousselinesaus 😉.
  • Je urine een speciale geur krijgt na het verorberen van de groente? Dat komt door het
    asparaginezuur dat in de groente aanwezig is. Sommige mensen kunnen die geur
    echter niet waarnemen: dat is genetisch bepaald!
  • De dikke asperges bij Delhaize altijd 100% Belgisch zijn en we daarvoor een exclusieve
    samenwerking hebben met telers?

Recepten
Linguine met witte asperges, ravioli met groene asperges, gefrituurde groene asperges,… Dit is nog
maar een greep uit de lekkere recepten die je kan terugvinden op de website van Delhaize!